Pe urmele naturii: Parcuri Naturale în Tirol


Cele mai înalte piscuri, cei mai mulţi gheţari, cele mai rare specii de animale: în cele şase Parcuri Naturale Tirol-ul îşi dezvăluie cea mai autentică şi sălbatică latură a sa.

Descoperiţi parcurile naturale din landul Tirol și bucuraţi-vă de experiența lanțului muntos impunător din regiune, cu lacuri glaciale limpezi, vulturi maiestuoși, marmote curioase și o floră alpină în culori unice. Regiunile protejate ale acestor parcuri, aerul proaspăt de munte, flora sau fauna se pot explora şi prin excursii organizate.

Printre parcurile naturale renumite se numără: Parcul Național Tiroler Lech, Parcul Natural Ötztal, Parcul Alpin Karwendel sau Parcul Național Hohe Tauren a căror bogății şi peisaje deosebite se pot explora făcând drumeții tematice ghidate, în cadrul workshop-urilor de fotografie, organizate tot mai des, sau prin implicarea activă în diverse programe de voluntariat, pentru prezervarea rezervațiilor naturale.

Mai jos găsiţi detalii specifice fiecărui parc natural.

Parcul național Hohe Tauern


Parcul National Hohe Tauern, © Patrice Kunte
 • Munții de peste trei mii de metri se înalță maiestuos. Printre aceștia, vârful Großglockner, cu 3.798 metri altitudine, se ridică deasupra Parcului Național Hohe Tauern. La poalele celui mai înalt munte din Austria se află cel mai mare ghețar din Alpii de Est, cu un strat de gheață de până la 250 metri.
 • Timp de peste sute de ani, ghețarii din Parcul Național Hohe Tauern au format un peisaj alpin, care constituie un biotop foarte bogat cu o floră și faună extrem de diversă.
 • Pădurea de zâmbru din Oberhaus este cea mai mare pădure de zâmbru din Alpii de Est. Situat în Valea Defereggen, această rezervație naturală de pădure de 100 hectare, este înconjurată de poieni alpine și povârnișuri cultivate.
 • Numeroase trasee tematice precum primul traseu acvatic didactic din Europa dau posibilitatea de a experimenta biotopurile din Parcul Național Hohe Tauern: ghizi certificați ai parcului național vă însoțesc în călătoria prin cel mai mare spațiu natural protejat din Alpi.
 • Veți rămâne uimiți: în Casa parcului național din Matrei, Tirolul de Est puteți vedea expoziții interactive, bazate pe experiență și aflați lucruri interesante despre natura și cultura parcului național.

Trasee pentru drumeții recomandate prin parcul național

Innergschlöß – durata: 3 ore, distanța: 5 kilometri
Kals – Dorfertal – Kalser Tauernhaus – durata: 3 ore, distanța: 5 kilometri
Trelebitschsee  – durata: 6 ore, distanța 6.5 kilometri

Parcul natural din Alpii Zillertal


Satul pentru drumeti Ginzling in Parcul Natural Zillertaler Alpen, © A. Kitschmer
 • Culmi impresionante de peste trei mii de metri se ridică deasupra parcului natural: cuceriți vârfulHochfeiler de 3.509 metri, vârful Großer Möseler de 3.478 metri sau vârful Olperer de 3.476 metri.
 • Traseul la altitudine Berlin este o dovadă a spiritului de descoperitor al omului: traseul circular alpin trece prin parcul natural Alpii Zillertal. Numeroase refugii sunt de acum 150 de ani, din vremea dezvoltării economice a regiunii alpine.
 • Peste 200 de drumeții tematice ghidate vă invită să descoperiți parcul natural, alături de ghizii montani. Un program special pentru vară vă permite să descoperiți parcul natural în drumeții printre ierburi aromate, pe trasee de trekking cu lame, nopți cu povești de groază, expediții pentru copii sau cu ocazia festivalului parcului natural.
 • Parcul natural, rezervație naturală din 1991, este caracterizat de ghețari, dar și de o mare bogăție deresurse minerale din regiune.
 • O bibliotecă alpină și regională, precum și o expoziție diversă și interesantă caracterizează casa din parcul natural, o adevărată atracție. Expoziția invită vizitatorii să o descopere cu simțil tactil. La stațiile intercative aflați informații interesante despre istoria regiunii și elementele naturii.
 • Trei expoziții permanente oferă o privire asupra naturii, tradițiilor și istoriei parcului natural din Alpii Zillertal: vizitați Expoziția Lumea ghețarilor din centrul din parcului din Ginzling și aflați mai multe despre peisajul marcat de ghețari.

Trasee pentru drumeții recomandate prin parcul natural

Schlegeis-Speichersee – durata: 4 ore, distanța: 9.5 kilometri
Lacul Tor în Parcul natural Zillertaler Alpen - durata: 5 ore, distanța: 15 kilometri
Drumul cascadelor din Hintertux - durata: 2 ore, distanța: 4 kilometri

Parcul alpin Karwendel


Paraul Hasentalbach in Parcul Natural Karwendel, © Tirol Werbung/Olaf Unverzart

Descoperiți peisajul unic din parcul alpin Karwendel, ce oferă faunei și florei din Alpi ecosisteme naturale – și vizitatorilor diverse posibilități de relaxare.

 • Parcul natural Karwendel este una din cele mai vechi rezervații naturale din Alpii de Est, fiind desemnat oficial parc natural din 2009. În același an a fost deschis și parcul natural Hinterriß, în mijlocul lumii montane fascinante din parcul alpin Karwendel.
 • Datorită condițiilor sale climatice și topografice, în Karwendel se află o proporție peste medie de ecosisteme naturale: peste 1.300 de specii de plante și 3.000 de specii de animale se regăsesc în parcul alpin Karwendel.
 • Descoperiți bogăția lumii alpine în timpul unei drumeții prin canioane spectaculoase, trecând pe lângă pereți înalți de 1.000 metri din calcar și dolomit.
 • Parcul alpin Karwendel are cea mai mare densitate de vulturi pleșuvi din Alpi, găzduind aproape 14 perechi clocitoare. Cu puțin noroc, îl veți întâlni în parcul natural pe regele înălțimilor.
 • Spectacolul naturii la 1.200 metri altitudine: Ahornboden im hinteren Rißtal este unul din cele mai frumoase locuri din Alpi. Suprafața plană cu ca. 2.000 de arțari este încadrată de impresionantele stânci din calcar ale muntelui Karwendel.

Parcul Natural Kaunergrat


PArcul Natural Kaunergrat, Priveliste spre valea Kaunertal, © Naturpark Kaunergrat

Descoperiți numeroasele specii de animale și plante din Parcul natural Kaunergrat și savurați frumusețea peisajului pe unul din traseele de drumeție care îl străbat.

 • Parcul natural Kaunergrat cuprinde toate nivelurile vegetale din Alpi – de la lunca Innului, situată la 750 metri altitudine până la vârfurile de peste trei mii de metri ale Alpilor Ötztal.
 • Parcul cuprinde cel mai mare procent de natură prezervată din Tirol: 1.200 de capre negre și 1.100 de specii de fluturi trăiesc în parcul natural.
 • În 2007, la Gachen Blick, situat la intrarea în Parcul natural Kaunergrat, s-a deschis prima casă naturală din Tirol. Aceasta este punctul central la parcului natural, fascinând vizitatorii, printre altele cu expoziția multimedia „3000 m VERTICALI“.
 • Fie că este vorba despre informații interesante despre ghețari, mlaștini sau animale sălbatice, rețeaua construită optim de trasee de drumeție tematice din Parcului natural Kaunergrat oferă informații despre diferite teme. În jur de 50 de cabane alpine în gestiune oferă turiștilor care fac drumeții prin parcul național gustarea potrivită în pauze.
 • 84 de vârfuri peste trei mii de metri ademenesc mai ales drumeții cu experiență pe munte, în Parcul Natural Kaunergrat. Vârful Wildspitze, al doilea munte ca altitudine din Austria, are 3.774 metri altitudine, fiind cel mai înalt munte din parcul național.

Trasee pentru drumeții recomandate în parcul natural

Piller Moor -  durata: 1.15 ore, distanța: 4 kilometri
Gallruth din Valea Kauner  – durata: 1.45 ore, distanța: 5 kilometri

Naturpark Kaunergrat
Gachenblick 100 • 6521 Fließ
Tel. +43.5449.6304
naturpark@kaunergrat.at • www.kaunergrat.at

 

Parcul natural Ötztal


Parcul National Ötztal, © Naturpark Ötztal

Descoperiți Parcul natural Ötztal pornind din idilicele sate de munte idilice Vent și Obergurgl, situate în inima Parcului natural Ötztal.

 • Regiunile pentru relaxare Alpii Ötztal și Alpii Stubai fascinează prin natua alpină cu 67 de porțiuni de ghețar, pe o suprafață de 100 kilometri pătrați.
 • În pădurile de zâmbru specifice din rezervația naturală din pădurea din Valea Windach de lângă Sölden sau în rezervația naturală a pădurii de zâmbru din Obergurgl, inspirați aroma de răsină, aproape de natură.
 • La fel de verde, însă mai abrupt, este peretele Engel de lângă Umhausen: acesta impresionează cu o floră și faună perfect adatptate, pe verticală. Peretele Engel a fost desemnat regiune europeană protejată  Natura-2000 și rezervație naturală tiroleză.
 • Relaxați-vă și mirați-vă, în același timp: rezervația naturală Lacul Achstürze-Piburg la intrarea în Valea Ötz impresionează printr-un peisaj cu lacuri și stânci fără egal.
 • Vă interesează știința? Parcul biosferic UNESCO Gurgler Kamm este cercetat ca regiune model pentru dezvoltarea omului și a naturii – începeți căutarea de urme în Parcul natural Ötztal.

Trasee pentru drumeții recomandate în parcul natural

Altlöchriges Moos în Valea Ötz – durata: 2 ore, distanța: 3 kilometri
Tauferberg lângă Niederthai -  durata: 1.30 ore, distanța: 4 kilometri
Pădurea de zâmbru din Obergurgl – durata: 1 oră, distanța: 5 kilometri

Parcul Natural Tiroler Lech


Priveliste asupra asa-numitului „Lechzopf“ intre Stanzach si Forchach, © Naturpark Tiroler Lech
 • Râul Lech domină imaginea Parcului Natural: curgerea naturală a râului formează peisajele caracteristice precum luncile de un verde crud și bancurile dure din pietriș.
 • Drumeții de-a lungul râului Lech: în iunie 2012 s-a deschis oficial Traseul Lech – primul traseu de drumeție de distanță distins cu premiul european de calitate. Pe traseul Lech, cu o lungime de 125 kilometri traversați, printre altele, cel mai lung pod pentru pietoni din Austria.
 • Parcul natural Tiroler Lech este un ultim refugiu pentru numeroase tipuri de plante: peste 1.100 de specii, adică o treime din toate tipurile de plante care cresc în Tirol, găsesc aici, în unul din cele maioriginare spații alpine un teren propice.
 • Și fauna este una specială și foarte bogată: peste 150 de specii de păsări, dintre care 100 de specii de păsări clocitoare trăiesc în Parcul Natural Tiroler Lech.
 • Diverse trasee tematice din Parcul Natural Tiroler Lech vă invită să descoperiți: drumeții ghidatecare vă duc la așa-numitul loc al liniștii din Valea Hölle sau la impresionantul canion Steinbach.

Trasee pentru drumeții recomandate în parcul natural

Bockbachalpe în Valea Lech superioară - durata: 3 ore, distanța: 5 kilometri
Valea Hochalm – durata: 3 ore, distanța: 6 kilometri
Hager bei Steeg – durata: 3 ore, distanța: 5 kilometri

Naturpark Tiroler Lech
Mühlbachweg 5 • 6671 Weißenbach am Lech
Tel. +43.676.885.087.941
info@naturpark-tiroler-lech.at • www.naturpark-tiroler-lech.at

Mai sus
Newsletter

Abonați-vă acum la newsletterul gratuit și bucurați-vă de noutățile din inima Alpilor.

Live Chat
Live Chat